Nieuwe ronde STAP-budget 2023

gepubliceerd: 7 februari 2023

Werkenden en werkzoekenden kunnen ook in 2023 een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Deze subsidie kan gebruikt worden voor het volgen van een training, cursus of opleiding om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Dit moet een erkende opleiding zijn. De subsidie heet STAP. Dit staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie.

Het aanvragen van het STAP-budget kan zes keer per jaar. Elke twee maanden kan er voor het daaropvolgende tijdvak een aanvraag worden ingediend. De eerstvolgende ronde om in te schrijven voor de subsidie start op 28 februari. Wees er snel bij, want STAP werkt volgens het principe: wie het eerst komt, het eerst maalt.

Voor jou als werkgever scheelt dit in de kosten van een opleiding. De werknemer vraagt het STAP-budget aan, en jij betaalt het bedrag dat eventueel overblijft.

STAP-budget: subsidie op scholing

De aanvraag

De aangevraagde tegemoetkoming wordt door het UWV direct overgemaakt aan het instituut waar de opleiding wordt gevolgd.

Dit betekent dus dat de kosten niet eerst voorgeschoten hoeven te worden, zoals dat wel het geval was in de oude regeling, waarin een belastingaftrek goldt voor scholing en scholingskosten.

Voor een aanvraag heeft een werknemer twee documenten nodig:

  • een DigiD
  • het STAP-aanmeldbewijs. Deze laatste moet je bij jouw opleiding aanvragen en is niet hetzelfde als het inschrijfbewijs! Wees dus goed voorbereid!

Het aanvragen van de tegemoetkoming kan op STAP-portaal.

Jouw werknemer heeft recht op STAP-budget voor een opleiding als:

  • hij/zij ouder is dan 18 jaar en nog geen AOW ontvangt (of hij wel of niet werkt, een uitkering ontvangt of ondernemer is, dat is voor de aanvraag niet relevant).
  • hij/zij of partner de Nederlandse nationaliteit heeft (of een andere nationaliteit van een land binnen de Europese Unie).
  • hij/zij volksverzekerd is: dit ben je als je de afgelopen 27 maanden ten minste 6 maanden in Nederland hebt gewoond, gewerkt of een uitkering hebt gehad.
  • hij/zij dit kalenderjaar nog geen STAP-budget heeft gekregen en er nog budget is.
  • hij/zij voor de opleiding STAP-budget kan krijgen (volgens het STAP-scholingsregister).

Wil je meer weten naar aanleiding van dit artikel?

Neem contact met ons op en wij vertellen je graag meer.