Wijzigingen in netto loon april 2016

Vanaf april verandert het netto loon voor veel werknemers en DGA’s.

Waarom deze wijziging?

De wijziging komt omdat er vanaf april 2016 gewijzigde belastingtabellen zijn. De reden voor deze gewijzigde tabellen is het nieuwe belastingplan wat pas net voor de kerst werd aangenomen. Op het laatste moment zijn toen nog diverse wijzigingen doorgevoerd. De Belastingdienst kon deze wijzigingen niet meer op tijd aanpassen in de belastingtabellen voor 2016. Door in april met gewijzigde tabellen te komen worden deze wijzigingen alsnog verwerkt in de salarisberekeningen.

Effecten op het netto loon in 2016

Veel werknemers gingen er in januari 2016 netto op vooruit. Dit netto voordeel was dus eigenlijk iets te groot. Vanaf april wordt de te weinig ingehouden belasting gecorrigeerd.

In de grafiek hieronder ziet u wat de verschillen in het netto loon ongeveer zullen zijn voor uw werknemers.

Het komt er dan op neer dat werknemers met een brutoloon tot € 1680,- per maand geen verschil zullen merken. Vanaf een brutoloon van € 1680,- per maand daalt het netto loon in stapjes. Vanaf € 5400,- bruto per maand is de maximale daling van € 10,- bereikt. In de grafiek kunt u ook zien dat de meeste werknemers er gemiddeld in 2016 nog steeds netto op vooruit zijn gegaan (ten opzichte van 2015).

De loonkosten voor de werkgever stijgen in april niet door deze gewijzigde belastingtabellen (ten opzichte van de eerste maanden van 2016).

Netto loon DGA in 2016

Voor de Directeur Groot Aandeelhouder zijn de wijzigingen in april gelijk aan die bij “normale” werknemers.

Hieronder ziet u in een grafiek de netto loonverschillen in het maandloon van een Directeur Groot Aandeelhouder.

 

Heeft u nog vragen dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen voor verdere toelichting en advies. Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten naar aanleiding van dit artikel?

Neem contact met ons op en wij vertellen u graag meer.
Vraag gratis en vrijblijvend een demo aan. We komen graag persoonlijk kennismaken en toelichten welke mogelijkheden we u te bieden hebben.